Η Αργιθέα είναι από τις λίγες γωνιές του τόπου μας με πλούσια και ζωντανή παράδοση , την οποία οι Αργιθεάτες κουβαλούν στην ψυχή τους , όπου κι αν βρίσκονται , ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Στα Αργιθεάτικα τραγούδια φανερώνεται όλος ο πλούτος της ψυχής, που γεννήθηκε από τους πόνους , τα βάσανα την φτώχια αλλά και την χαρά της ζωής τους.  Το τραγούδι συνόδευε πάντα τα σημαντικά αλλά και τα ασήμαντα γεγονότα , τα χαρούμενα αλλά και τα θλιβερά , έως και το θάνατο.

Τα τραγούδια είναι αφηγηματικά , αναφέρονται σε ιστορίες από την παράδοση και τους θρύλους του τόπου μας, ιστορίες από τους αγώνες για λευτεριά, ιστορίες της ξενιτιάς, ιστορίες της αγάπης.

Η φωνή είναι το κυρίαρχο όργανο, όταν οι παρέες γλεντάνε. Όταν δε το βιολί αρχίζει να κελαηδά στο σκοπό του Κλειστού , τα μάτια κάθε Αργιθεάτη λάμπουν και σ΄αυτά καθρεφτίζεται η αγάπη και το πάθος, ανάβουν τα μεράκια και σχηματίζεται ο κύκλος του χορού . Και όλοι μαζί τραγουδάνε …..

«Σαν άλλο δεν με μάρανε δω στον απάνω κόσμο της νύχτας το περπάτημα και της αυγής ο ύπνος, σαν τ’ άλογο τ’ αγλήγορο σαν το γοργό ζευγάρι , σαν την γυναίκα την καλή που να τιμάει τον άντρα»

Οι χοροί έχουν δύναμη και σταθερότητα στο ρυθμό και στα βήματα, μεγαλόπρεποι με αργές και έντονες κινήσεις.

Η Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων και όλοι οι Σύλλογοι Αργιθεατών προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν τους παραδοσιακούς αυτούς  χορούς και τα τραγούδια στις νεότερες γενιές  χωρίς αυτό να μοιάζει αναχρονιστικό . Την πληθώρα αυτή των λαογραφικών στοιχείων του τόπου μας, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με σεβασμό, να την αναδείξουμε και να την αξιοποιήσουμε όπως της αξίζει.

Και αυτός είναι ο ουσιαστικός ρόλος μας, να φέρουμε την νέα γενιά πιο κοντά στην ιστορία μας και την παράδοση μας .