Πριν από 24 χρόνια στις 10 Φεβρουαρίου το 1993, Αργιθεάτες, κάτοικοι της επαρχίας Φαρσάλων, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Σύλλογο Αργιθεατών επαρχίας Φαρσάλων “Παναγία η Σπηλιώτισσα”, ο οποίος θα εκπροσωπούσε όλους τους Αργιθεάτες της περιοχής.

Το κίνητρο αυτής της ιδέας ήταν η επιθυμία τους για τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων και γενικότερα της αργιθεάτικης παράδοσης.

Η ιδέα δεν άργησε να λάβει σάρκα και οστά και στις 15/7/1993 επικυρώνεται το καταστατικό του συλλόγου και το πρώτο διοικητικό συμβούλιο παίρνει μια απόφαση “σταθμό” για τη μετέπειτα πορεία του Συλλόγου.

Αποφασίζει την αγορά ιδιόκτητης στέγης, απόφαση πολυδάπανη και ριψοκίνδυνη, που όμως με τη βοήθεια και την προσφορά όλων έγινε πραγματικότητα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Σύλλογος απέκτησε το δικό του “Σπίτι”. Αυτό και μόνο αποτελεί εγγύηση για τη ζωή, την πορεία και τη δραστηριότητα του Συλλόγου. Το “Σπίτι” του Συλλόγου είναι σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης για όλους τους Αργιθεάτες της επαρχίας.

Ξεκινά τις δραστηριότητές του κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, και σχεδόν καθημερινά είναι ανοιχτό για να δεχτεί τα μέλη και τους φίλους του.

Στον χώρο αυτό, εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιούνται πολλαπλές δραστηριότητες. Στεγάζονται εκεί τα χορευτικά του Συλλόγου, καθώς και τμήματα κοπτικής και ραπτικής, πλεξίματος, κοσμήματος κ.λπ.

Έχοντας μια άριστη συνεργασία με τον Αιμοδοτικό Σύλλογο Φαρσάλων προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να βοηθήσουμε στην κάλυψη αναγκών σε αίμα των μελών μας και όχι μόνο. Η παρουσία του Συλλόγου είναι σταθερή όλα αυτά τα χρόνια στην τοπική κοινωνία των Φαρσάλων, αλλά και στην ιδιαίτερα πατρίδα την Αργιθέα, με την συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά διαστήματα.

Ο Σύλλογος Αργιθεατών επαρχίας Φαρσάλων “Παναγία η Σπηλιώτισσα” υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεατών Συλλόγων Ελλάδος (Π.Ο.Α.Σ.) που είναι ένα δευτεροβάθμιο όργανο, με στόχο να αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία βρίσκονται όλοι οι Σύλλογοι Αργιθεατών ανά την Ελλάδα με κύριο μέλημα την προβολή και την ανάπτυξη της Αργιθέας.