Η Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας βρίσκεται στην Ανατολική Αργιθέα Καρδίτσας. Είναι χτισμένη πάνω από την χαράδρα του Περτιλιώτη, στην οφρύ μίας δύσβατης βραχώδους βουνοκορυφής των Αγράφων, σε υψόμετρο 1000 μ.

Η Μονή βρίσκεται κοντά στην περικαλλή τεχνητή λίμνη Πλαστήρα, που σχηματίστηκε το 1959, λόγω της κατασκευής του φράγματος του ποταμού Ταυρωπού. Η ονομασία της οφείλεται στην σπηλιά κάτω από το μοναστήρι, όπου ανευρέθη η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου. Κτήτορες της Ιεράς Μονής είναι δύο αδελφοί, ο Αθανάσιος και ο Παρθένιος, των οποίων η καταγωγή ήταν από το χωριό Στεφανιάδα. Αφορμή της κτίσεως και ιδρύσεως της Ιεράς Μονής ήταν η εύρεση με θαυματουργικό τρόπο της εικόνος της Παναγίας της Οδηγήτριας. Σημαντική είναι η συμβολή της Μονής κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με την Υπουργική απόφαση 4701/3-3-1967 (ΦΕΚ 183/16-3-1967) χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Στην Μονή, πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το μοναστήρι βρίσκεται σε ψηλό, διακριτό σημείο, ενώ τα αυτοκίνητα μπορούν να το προσεγγίσουν ως επάνω. Η Μονή Σπηλιάς είναι χτισμένη σε απότομη βραχώδη βουνοπλαγιά που υψώνεται πάνω από την χαράδρα του Περτιλιώτη στην Ανατολική Αργιθέα. Μέσα στο μοναστήρι Στο εσωτερικό της Μονής, υπάρχουν 2 λιθόκτιστοι ναοί, με πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο.

Ο αρχαιότερος ναός κτίστηκε το 1604, στην μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου . Ο νεώτερος είναι μεγαλύτερος και έχει αφιερωθεί στην Ζωοδόχο Πηγή. Πρόκειται για τρίκλιτη τρουλαία βασιλική. Στην αφιερωματική επιγραφή, στην είσοδο του ναού ,αναφέρεται ως έτος κτίσης το 1736. Το τέμπλο του Ναού φιλοτεχνήθηκε το 1779 από τους αδελφούς τεχνίτες Γεώργιο και Ιωάννη. Τους δύο Ναούς περιβάλλουν τα κελιά των μοναχών, που περικλείονται από οχυρωματικό περίβολο.

Διαδρομή:

Για να φθάσουμε στην Μονή από την Καρδίτσα, οδηγούμε προς το Μουζάκι και ακολουθούμε την πορεία προς Ανατολική Αργιθέα, προς το χωριό Πευκόφυτο. Αφού περάσουμε τα χωριά Πετρίλο, Βλάσι και Παλαιοχώρι Φουντωτού, βλέπουμε την σχετική σήμανση  προς Ιερά Μονή Σπηλιάς, την οποία προσεγγίζουμε μέσω ενός χωματόδρομου, μήκους 6 χλμ. Το ταξίδι από τα Τρίκαλα διαρκεί 2 ώρες. Κατά την περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι Απρίλιο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την οδήγηση, καθώς το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων. (Στον χάρτη που ακολουθεί, σημειώνεται με πράσινη γραμμή η διαδρομή, ενώ με κυανή υπογράμμιση τα κυριότερα σημεία της διαδρομής).

ΠΗΓΗ