Φύση-Πέτρα-Αργιθέα

“Η συνύπαρξη Φύσης και Αργιθεάτη υπήρξε για αιώνες αρμονική, αλληλένδετη και «πέτρινη». Αυτή η συμβίωση στο χρόνο, η στάση, η συμπεριφορά και τα έργα του  φανερώνουν την έντονα συνειδητή οικολογική σχέση του με το φυσικό του  περιβάλλον. Το σέβονταν και το τιμούσε.

Πέτρα, ξύλο, χώμα, νερό, ήλιος και αέρας τα υλικά του. Με  αυτά πορεύτηκε και παρά την αφθονία τους, η χρήση τους ήταν πάντα  με μέτρο και σύνεση. Λιτά και με βάση τις πραγματικές του ανάγκες.

Ο Αργιθεάτης ζώντας στα ορεινά, στα όρια Θεσσαλίας και Ηπείρου, πάντα θαύμαζε και αναγνώριζε, οτιδήποτε ήταν ισχυρότερο από αυτόν και προσπαθούσε  να το  «δαμάσει». Έτσι και την πέτρα παρά την «σκληράδα» της την κουβέντιασε , την ημέρεψε , τη σμίλεψε, την έκανε τραγούδι  και «ΠΟΙΗΣΗ».

Εργαλεία, όπλα, αγάλματα, έργα τέχνης, τείχη, σπίτια ,σχολεία, θέατρα ,ναοί, γεφύρια, βρύσες, νερόμυλοι, αλώνια  και καλντερίμια όλα  «πετρόχτιστα».

Πέτρινα κτίσματα δομημένα και προσανατολισμένα  με γνώση  και μεράκι αλλά και  σεβασμό ταυτόχρονα  στη φύση. Αυτή η ενσωμάτωση των «πέτρινων  κτισμάτων» του στο φυσικό περιβάλλον παντού έκδηλη. Οι διαστάσεις των κατασκευών του αναδεικνύουν απόλυτο σεβασμό και αρμονία στην κλίμακα του τοπίου. Επηρεάζονται και επηρεάζουν το χώρο (τοπικό περιβάλλον και τοπική παράδοση).

Πετρόχτιστη  η φύση της Αργιθέας. Πετρόχτιστη και η αργιθεάτικη ψυχή

Σήμερα στην εποχή της λήθης και της ταχύτητας, εμείς οι νεότεροι, και για να μην μας «πετροβολήσει» το παρελθόν, έχουμε υποχρέωση να αναγνωρίσουμε την αισθητική και όχι μόνον αξία της πέτρας, να την αναδεικνύουμε  και να παραδεχτούμε ότι η πέτρα μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά  στη βιώσιμη ανάπτυξη  της Αργιθέας  αλλά και να  σφραγίσει και να χαρακτηρίσει την ιδιαίτερη ταυτότητά της.”

Γραμμένος Κώστας

Εκπαιδευτικός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου

You may also like...